Vi ste ovde: PočetnaOdržavanje kožnih jakni

Održavanje kožnih jakni

Koža je izdržljiv, prefinjen odevni materijal. Najbolja zaštita tela je upravo duga kožna jakna ili mantil. Uz malo umešnog održavanja, kožne stvari mogu trajati dugo godina i zadržati originalan izgled. Veoma je važno da se koža pravilno održava jer se u suprotnom stvaraju oštećenja ili menja tekstura i boja kože. Uopšteno, koža se može podeliti u dve kategorija kada je u pitanju čuvanje i održavanje.

Prva kategorija je obrađena koža. Ona je često omekštana, prevučena zaštitom ili lakirana i drugačije se čisti nego neobrađena koža. Najbolje je da koristite specijalne maramice i kreme. Ili, umesto toga koristi se pamučna krpa i blag rastvor sapuna (pena, ne voda). Krpa ne sme da bude isuviše mokra, tek lagano da se napravi pena. Time se trlja koža. Obratite pažnju da ne curi voda. Nakon toga, drugom, jedva vlažnom čistom krpom, skinite penu od sapunice. Nikada prilikom čišćenja ne ispirajte kožu vodom. Uvek koristite vlažnu krpu ili vlažne maramice. Na kraju, kada se osuši, premažite zaštitnom kremom za kožu (prodaje se u svim većim radnjama).

Za čišćenje rukavica, cipela i slične, neobrađene kože, koristi se druga metoda. I za ovo je najbolje koristiti posebne preparate napravljene za taj tip kože. Prvo se natrlja koža sapunom pomoću vlažne krpe. Zatim, čistom krpom se skine pena. Potom, da bi se koža sačuvala od pucanja ili korišćenja, namaže se parafinskim ili nekim drugim uljem. Nikada se ne koristi zaštitno ulje na obrađenu kožu, sem ukoliko to nije izričito navedeno u specifikaciji, da ne bi došlo do oštećenja.

Kao i kod ostalih stvari, najbolje je prvo probati na malom neprimetnom komadu, ne bi li se slučajna oštećenja ili promene boje primetile na vreme. Koža je dobra investicija za dugogodišnje zadovoljstvo korišćenja, ali zahteva dobro održavanje. Ukoliko se pravilno tretira, vaši kožni predmeti će uvek izgledati kao novi, bilo da je u pitanju mantil, rukavice ili neki drugi predmet.

Za više informacija o tekstilnim materijalima pogledajte tekstilni rečnik na sajtu tekigvel.rs